OV4 – TSO Dubbele Finaliteit

We bieden enkele studierichtingen binnen finaliteit D/A (doorstroom/arbeidsmarkt) aan op Campus MAX.


2de graad – derde en vierde leerjaar STEM

Biotechnieken
2de graad – doorstroom en arbeidsmarkt

Heb je een sterke interesse in biologie, fysica, chemie en elektromechanische processen? Werk je graag nauwkeurig en heb je oog voor detail? Wil je graag zelf leren nadenken over een onderzoek en wil je het onderzoek zelfstandig leren uitvoeren?

De richting Biotechnieken is een theoretisch-praktische studierichting waar naast een brede algemene vorming het onderdeel wetenschappen wordt uitgelicht.  We besteden aandacht aan sturing-, meet- en regeltechnieken en je brengt veel tijd door in een labo.

Onze school werkt nauw samen met bedrijven uit de buurt. Zo zal je in de tweede graad een bedrijf bezoeken waar je de leerstof in een realistische context kan bekijken.

Grafische technieken
2de graad — doorstroom en arbeidsmarkt

Ga je graag creatief aan de slag? Wil jij kleur brengen in onze samenleving?

De richting Grafische technieken is een artistieke en theoretisch-praktische richting. We doen beroep op jouw creativiteit en oog voor detail. We leiden jou op tot een specialist in online en gedrukte media. Dit gaat van het ontwerpen van een eigen huisstijl, werken met verschillende grafische softwareprogramma’s, kleuren, fotografie, webdesign, het leren kennen van materialen zoals stof, papier, hout tot het leren van alle stappen van het drukproces.

Je krijgt veel vrijheid in de keuze van je projecten. Zo ga je van je eigen idee naar ontwerp, van papier naar digitaal…  tot op het web.

Elektromechanische technieken
2de graad — doorstroom en arbeidsmarkt

Je vindt het fijn om te weten hoe mechanische en elektrische installaties opgebouwd zijn? Ga je graag onderzoekend te werk? Heb je interesse in techniek, wetenschappen en wiskunde?

De richting Elektromechanische technieken is een technologische en theoretisch-praktische studierichting. In deze richting leren we jou technologische vaardigheden aan in automatisatie, industriële elektrische installaties, programmeerbare sturingen, elektropneumatica, montage- en demontage, onderhoudstechnieken, … een hele mond vol maar wel een boeiende wereld met een grote verscheidenheid aan projecten en toepassingen waarin je later nog heel wat keuzemogelijkheden hebt!

We werken nauw samen met bedrijven uit de buurt om je zo goed mogelijk voor te bereiden op de toekomst. Elektromechanische technieken vormen de basis van elke moderne industriële onderneming.

3de graad – vijfde middelbaar

– biotechnologische en chemische technieken

– elektromechanische technieken

– crossmedia

– grafimedia

3de graad – zesde middelbaar

Multimedia

Heb je interesse in het ontwerpen en programmeren van websites? Wil je graag jouw eigen animaties en video’s maken? Wil je graag jouw eigen websites bouwen?

In de richting Multimedia leer je met verschillende media een gamma aan digitale communicatieve producten maken. Je leert grafische publicaties ontwerpen, beeldbewerking, illustratief tekenen, websites en animaties ontwikkelen en je wordt ingewijd in de geheimen van digitale audiovisuele kunsten.

Mechanische vormgevingstechnieken

Ben je nieuwsgierig naar de werking van mechanische constructies? Vind je het fijn om bezig te zijn met technologie en mechanica? Wil je graag technische onderdelen ontwerpen?

In de richting Mechanische vormgevingstechnieken dompelen we je onder in de wereld van mechanische constructies en installaties vanaf het studiebureau tot en met de realisatie. Je leert de verschillende aspecten van het ontwerp herkennen, interpreteren, toelichten en verwerken. We werken met de nieuwste technieken zoals de ontwerp-en design programma’s CAD-CAM en 3D-Solid Works en de computergestuurde CNC-machine.

We werken met de nieuwste technieken en voeren regelmatig opdrachten uit voor bedrijven uit de buurt.

Werking

Het doel van OV4 Tessenderlo is leerlingen voorbereiden op een job op de gewone arbeidsmarkt of een studie in het hoger onderwijs. Hiervoor geven we leerlingen extra ondersteuning. Dit vertaalt zich onder andere in onderwijs met veel structuur en duidelijkheid, kleine klasgroepen van gemiddeld zes leerlingen, aandacht voor positieve binding, gespecialiseerde opvoedkundige begeleiding en nauwe samenwerking met ouders, CLB en externe hulpverleners.

Er zijn verschillende ondersteuningsmogelijkheden die individueel per leerling bekeken en geëvalueerd worden. Elke leerling krijgt een individuele coach die wekelijks aftoetst hoe het loopt op school en waar bijsturing nodig is. Tijdens deze gesprekken is er aandacht voor socio-emotionele ontwikkeling, studieplanning, leren leren, sociale vaardigheden, gezondheid, …

De leerlingen van OV4 volgen hetzelfde leerplan als de leerlingen van het gewoon onderwijs. Hiervoor werken we nauw samen met de leerkrachten van Campus Max STEM. We gebruiken dezelfde handboeken en werken samen aan oa. examens en toetsen. De meeste leerlingen volgen voltijds de lessen in OV4.  Sommige leerlingen hebben een gecombineerd programma: ze volgen een aantal lessen binnen OV4 en een aantal lessen in het gewoon onderwijs. Nog anderen gaan na een periode in OV4 voltijds over naar het gewoon onderwijs, eventueel met extra ondersteuning.

Ons team wordt ondersteund door 2 orthopedagogen en een leerlingbegeleidster. We werken samen met het ganse team om zo het schoollopen voor elke leerling zo aangenaam mogelijk te maken.  We zijn trots op ons gedreven en warm team dat elke dag probeert onze visie waar te maken! Kiezen voor OV4 is dus kiezen voor het beste van beide werelden: het niveau van een gewone school met extra zorg en ondersteuning vanuit OV4.

Contact

Secundaire scholen Sint-Ferdinand OV4
Campus MAX STEM
Heilig-Hartlaan 16
3980 Tessenderlo