1B – BSO/A-Finaliteit
Voor wie?
Deze opleiding is de perfecte start voor jou in het eerste leerjaar B als je een goede basis wilt leggen voor je verdere schoolcarrière. Ideaal als je nog zoekende bent naar je specifieke interesses en vaardigheden en wilt profiteren van een programma dat zowel algemene vorming als ruimte voor persoonlijke ontwikkeling biedt.

Wat bieden we aan?
De opleiding bestaat uit 27 lesuren algemene vorming. Daarnaast bieden we 5 lesuren schoolspecifiek aanbod aan, waaronder ICT en klascoach.
Lessen

2B – BSO/A-Finaliteit
Voor wie?
In de vakken van de basisoptie kun jij je interesses verder exploreren en uitgebreider kennismaken met de studierichtingen die je in de tweede graad kunt kiezen.

Wat bieden we aan?
Keuzepakket Basisoptie S STEM-technieken: STEM staat voor Sience, Technology, Engineering en Mathematics. We bieden 10 uur per week STEM-technieken aan. Hier werk je onder andere
met diverse toestellen en machines, maak en bouw je technische systemen en leer je materiaaleigenschappen verkennen.
Keuzepakket Basisoptie Economie en Organisatie en STEMtechnieken: Een combinatie van 5 uur Economie & Organisatie en 5 uur STEM-technieken. Dit pakket biedt een geïntegreerde
benadering waarbij je zowel technische vaardigheden als economische inzichten ontwikkelt.
Lessen

Tweede graad Organisatie en Logistiek
Voor wie?
Ben je geïnteresseerd in het bedrijfsleven, ben je handig met computers en praat je graag in het Frans of Engels? De richting Organisatie en Logistiek is ideaal als je ambities hebt om als administratief medewerker, winkelverkoper of magazijnier te werken.

Wat bieden we aan?
In de tweede graad Organisatie & Logistiek dompel je je onder in een praktijkgerichte opleiding waarbij je vertrouwd raakt met kantoor- en winkelwerkzaamheden. Je leert handelsdocumenten opstellen, bezoekers ontvangen en effectief telefoneren. In de winkelomgeving krijg je inzicht in de verkoop, presentatie van goederen en klantenservice. De logistieke aspecten omvatten het ontvangen en opslaan van goederen met aandacht voor veiligheid. Je ICT-vaardigheden worden versterkt door training in tekstverwerking, data-invoer en het maken van presentaties.
Lessen

Tweede graad Bouw
Voor wie?
Zie jij een toekomst in de bouwsector helemaal zitten? Werk je graag buiten en vind je hoogtes helemaal niet eng? Dan is de richting Bouw ideaal voor jou!

Wat bieden we aan?
De tweede graad Bouw combineert intensieve praktijklessen met theoretische verdieping. Je leert
essentiële bouwtechnieken zoals het plaatsen van profielen, metselen van diverse verbanden en betonblokken, bouwen van spouwmuren en het verlijmen van stenen. Praktijkprojecten staan centraal, waarbij je ook leert werken met het tekenprogramma Sketchup voor het ontwerpen en interpreteren van bouwplannen. Na succesvolle afronding van deze fase, kun je doorstromen naar de derde graad
Ruwbouw.
Lessen

Tweede graad Mechanica
Voor wie?
De studierichting Mechanica is er voor jou als je graag nieuwe dingen creëert, nauwkeurig kunt werken en een sterke interesse hebt in de metaalsector. Je leert en past hier zowel klassieke als moderne productietechnieken toe.

Wat bieden we aan?
Je leert in een praktijkgerichte omgeving materialen vormgeven met zowel traditionele technieken (zagen, boren, knippen) als moderne methodes (CNC-bewerkingen, lasersnijden, 3D-printen). Je ontwikkelt vaardigheden in diverse verbindingstechnieken, waaronder lassen, en voert projecten uit vanaf technische tekeningen. De projecten omvatten het gehele productieproces, van ontwerp tot montage. Na deze opleiding is er de richting derde graad Lassen & Constructie.
Lessen

Derde graad Logistiek
Voor wie?
De derde graad Logistiek is geschikt voor jou als je na de tweede graad Organisatie en Logistiek je kennis
en vaardigheden in de logistieke sector verder wilt ontwikkelen. Deze richting is bedoeld voor leerlingen
die geïnteresseerd zijn in een grondige verkenning van logistieke processen en die praktische vaardigheden willen opbouwen in het beheer van goederenstromen.

Wat bieden we aan?
In de derde graad concentreren we ons op het praktisch toepassen van de vier O’s van logistiek: ontvangen, opslaan, orderpicken en opsturen. Je leert werken met verschillende interne transportmiddelen en doet praktijkervaring op zowel op school als in diverse werkplekken. Stages vormen een belangrijk onderdeel van het programma. Daarmee doe je essentiële werkervaring op die je voorbereidt op een carrière in deze dynamische sector.
Lessen

Derde graad Ruwbouw
Voor wie?
De derde graad Ruwbouw is ontworpen voor jou, omdat je in de voorgaande jaren je passie voor projectmatig werken hebt ontdekt binnen de opleiding Bouw en dit wilt uitbreiden met praktische, buiten de klas ervaringen. Deze opleiding is ideaal voor jou als je geïnteresseerd bent in het realiseren van bouw- en constructieprojecten en het samenwerken aan realistische, beroepsgerichte opdrachten
in de buitenlucht.

Wat bieden we aan?
In de derde graad combineren we theorie met praktijk. Je werkt voornamelijk buiten aan blijvende constructies, wat zorgt voor een realistische werkervaring. Je leert samenwerken en initiatief nemen, ondersteund door partners zoals Constructiv en VDAB, die buitenschoolse trainingen geven in onder meer duurzaam bouwen en veiligheid. Je doet ook ervaring op tijdens stages in het 5de en 6de jaar bij echte bouwbedrijven.
Lessen

Derde graad Lassen en constructie
Voor wie?
De derde graad Lassen & Constructie is geschikt voor jou als je na de tweede graad Mechanica je vaardigheden in metaalbewerking verder wilt ontwikkelen. Deze richting is ideaal als je een carrière in de lasindustrie ambieert en geïnteresseerd bent in uitgebreide praktische training en het verkrijgen van erkende veiligheidscertificaten.

Wat bieden we aan?
In de derde graad Lassen & Constructie bieden we een verdiepte praktijkervaring waarbij je verschillende
lasmethodes meester wordt. Het 5de jaar focust op uitgebreide lasoefeningen in diverse posities. In het
6de jaar richt je je op het ontwerpen en uitvoeren van metaalconstructies. Daarnaast omvat dit jaar stageervaringen wat je voorbereidt op directe inzetbaarheid in de
sector na je studie.
Lessen

Contact
Secundaire scholen Sint-Ferdinand OV4
Campus Lummen
Sint-Ferdinandstraat 1
3560 Lummen
Tel: 013 – 53 06 30
Wil je meer informatie of inschrijven, dan kun je contact opnemen via: secundairescholen@ferdinand.broedersvanliefde.be